Jag har förbjudit mig att säga är: ”Jag hann inte.”
Det är en frestande fras att använda när någon frågar mig om jag gjort x y z, det där som jag borde ha gjort, och jag vill ha en lämplig bortförklaring. ”Jag hann inte” är ett bekvämt svar. Och därför är också förrädiskt.
Vad ska man säga istället?
Vi återkommer till det, men låt mig först skriva lite om tid och pengar.
Vi värderar pengar högt, men glömmer ofta att tiden är en ännu dyrbarare resurs. Pengar går det att tjäna mer av, medan tiden ständigt rinner iväg i samma takt. Det går inte att tjäna mer tid, så det enda vi kan göra är att inte slösa med den.
Ju längre man kommer i sin karriär, desto fler möjligheter dyker upp. Åtminstone har det varit så för mig. Fler kontakter, fler inbjudningar till event, fler mail, fler gratisluncher och förfrågningar om att ”pick your brain” eller ”låna din tid”. Det sista uttrycket är ju lite lustigt: Som om det sedan går att få tillbaka tiden som man en gång “lånat ut”.
Varför hinner vi inte allt vi vill? Jo, av samma anledning som att garderoben är full, för att vi fortsätter att fylla på med nya kläder utan att rensa bort det gamla.
Vi på Kulladal hade en strategidag tidigare i veckan, för att lägga upp planer och mål för de kommande åren. Det blev en mycket inspirerande dag! En av övningarna vi gjorde var att systematisera alla ”actions” in i någon av följande tre kategorier:
- Saker vi ska börja att göra
- Saker vi ska fortsätta att göra
- Saker vi ska sluta att göra
De två första kategorierna var relativt lätta att fylla på. Vi gör många bra saker som vi ska fortsätta med, och vi kunde se många nya saker vi borde börja med. Men när det kom till ”Saker att sluta med” så tog det stopp. Allt behöver väl göras?
Allt är förstås inte viktigt, men vi har våra blindspots som gör det svårt att upptäcka de gamla kläderna som tar upp plats längst in i garderoben.
Konsekvensen av att försöka göra allt är att vi stressar ihjäl oss och ändå inte hinner det vi borde. Fast just det, jag ska ju inte använda verbet “hinna”. Vilket ord ska vi använda istället?
Vad vi måste förstå – om vi vill få rätt saker gjorda – är att det finns en kostnad för allt vi tackar jag till. Tid är pengar, och när vi väljer att gå på en gratislunch så har det en ”opportunity cost”. Dvs, vi säger samtidigt nej till något annat, även om vi inte riktigt vill erkänna det för oss själva. Det är därför det inte finns någon ”free lunch”.
När jag just nu, en fredagsförmiddag, skriver detta så väljer jag samtidigt bort flera andra saker: Jag jobbar inte med fakturering, eller ritningskorrektur, eller mailar kunder eller diskuterar med leverantörer. Just nu prioriterar jag skrivandet.
Där är ordet vi letar efter! Prioritera.
När någon frågar oss om varför vi inte gjort X Y Z och vi vill svara ”Jag hann inte” så kan vi istället svara: ”Jag har inte prioriterat det.”
”Jag hann inte” signalerar att du är offer för omständigheterna.
”Jag prioriterade inte” signalerar att du tar ansvar för din tid.
Det är skillnaden mellan omedveten respektive medveten time management.
Det betyder förstås inte att vi ska göra allt som finns på to do-listan – tvärtom! Det finns massor av grejer som förmodligen borde tas bort därifrån – prioriteras bort – för att vi istället ska hinna annat.
Jag jobbade med en webdesigner för många år sedan, som när jag gav honom flera olika uppgifter samtidigt svarade: ”OK, jag hör att du vill att jag ska göra A, B och C. Min tid kommer räcka till en av dem – vilka av uppgifterna ska jag stryka?”
Väldigt insiktsfullt! Jag tror att det är en sund hållning att ha mot sig själv också, när man ser den ständiga växande todo-listan: Vad måste strykas? Vad ska prioriteras? Om man gör rätt så hamnar man inte i läget då man behöver säga ”Jag hann inte”, utan kan istället rakryggat svara: ”Nej, jag har valt att istället göra annat.”
En av de viktigaste färdigheterna vi behöver kultivera i vår stressade tillvaro, är konsten att säga nej. Hur gör man det? Det finns en läsvärd bok om det (om man vill prioritera läsning), men annars kommer mitt favoritsvar här: