Därför använder vi inte NCS-skalan

”Vilken NCS-kod är det?”, det är en vanlig fråga vi får när vi till exempel visar bilder på våra kök på Instagram. Vårt standardsvar är: Vi har inte mätt upp våra kulörer på NCS-skalan och vet därför inte den exakta koden.

Varför inte NCS?

Det finns flera anledningar till det. Dels skulle vi behöva betala en licensavgift för att slänga oss med NCS-termer i samband med våra kulörer. Dels är NCS-mätskalan inte helt okomplicerad… nu blir det lite nördigt, på med säkerhetsbältena!

I teorin kan NCS-skalan mäta upp alla tänkbara kulörer med exakthet. I praktiken används dock oftast NCS S-skalan, där ”S” står för standard. Det är en förenklad skala, med större hopp mellan graderingarna.

Man kan jämföra det med en tumstock som bara har markeringar för decimetrar. Säg att du har två olika brädor, den ena är 1766 mm och den andra är 1839 mm. Enligt din decimeter-tumstock är båda brädorna 18 decimeter långa. Men det syns tydligt att de inte är lika långa.

Samma typ av problematik är det med NCS S-skalan, eftersom graderingen är grov. Två olika kulörer kan få samma NCS S-värde. Därför kan man få olika kulörer från olika tillverkare, trots att de har exakt samma NCS-kod.

För att ytterligare komplicera det hela:
Vad gäller att kulörer som visas på digitala bilder, så måste man känna till att:

 • Alla bildskärmar visar färger på olika sätt
 • Alla bilder är mer eller mindre redigerade, vilket påverkar färgerna
 • Ljuset i rummet påverkar hur kulörerna upplevs

Hjärnan blir dessutom ofta lurad av kulörer och ljus. Du kan testa att hålla upp en grå kulör mot en vit bakgrund och sedan mot en mörk bakgrund. Bakgrundsfärgen kommer att påverka hur den gråa färgen upplevs.

Allt detta sammantaget gör att det är i det närmaste meningslöst att besvara frågan ”Vilken kulör är det på bilden?”. Det är i samma kategori som ”Hur långt är ett snöre”. En kulör på en bild på Instagram kommer aldrig överenstämma helt med hur kulören blir i verkligheten. Ibland kan det vara stor skillnad.

Kulörer och NCS-koder är alltså ett djupt kaninhål att bege sig ner i. Vilket vissa av våra kunder gör, och då kan det vara lite kämpigt både för dem och för oss att få upp dem igen. För i slutändan, även om kulören inte blir exakt som den där Instagrambilden, så blir det alltid fint i slutänden.

(Vilken kulör är det på bilden i toppen av detta inlägg? Det är vår kulör nr 19 (den har ingen NCS-kod), och bilden är tagen av Lisa Wikstrand.)

  Prenumerera på bloggen


  [utm_campaign_i][/utm_campaign_i]
  [utm_source_i][/utm_source_i]
  [utm_medium_i][/utm_medium_i]
  [utm_term_i][/utm_term_i]
  [utm_content_i][/utm_content_i]
  [gclid_i][/gclid_i]

  You may also like

  Leave a Reply