Så tog vi fram Kulladals färgpalett

”Vilken kulör är det på köket på bilden?”
Det är kanske den vanligaste frågan vi får i vår Instagram-kanal. Inredningsintresserade följare är ofta nyfikna på färger.

Jag har med min bakgrund som fotograf, inklusive ett år i fotolabbet på ett skolfotoföretag i Karlshamn i början av 00-talet, fått med mig en del insikter om färg. Därför, när Kulladal startades för drygt 4 år sedan, var kulörfrågan högt upp agendan. Vilka kulörer skulle ingå i Kulladals palett? Och hur skulle vi ta fram dessa?

Jag bloggade då i uppstarten om processen med att blanda färger och att väga pigment.

Den första Kulladalskulören, som användes i de två första köken vi byggde, fick namnet “Nr 1”. Den baserades på ett färgprov som vår första kund själva hade blandat, och som vår dåvarande leverantör kopierade och tog fram ett recpt på.

Vår tredje kund hade ett önskemål om en annan kulör och jag insåg att jag behövde en process för att blanda kulörer. En noggrann våg (från Kern i Schweiz), en plats att vara på (källaren i mitt hus) och en massa tid (när barnen somnat). Det tog mig 47 försök innan jag hittade rätt blandning till vår kund. Följdaktigen fick denna kulör heta “Nr 48”. Både nr 1 och nr 48 finns fortfarande kvar i Kulladals färgpalett.

När jag lanserade Kulladal i januari 2020 fanns därför ingen färgpalett, utan den fick växa fram organiskt. I takt med kunderna hade färgönskemål blev det alltfler färgstickor som hängde på tork i min källare.

I ungefär ett år jobbade jag på detta vis, och blandade upp nya kulörer efter hand. Skickade otaliga färgburksprover till kunderna. Efter ungefär 30 kunder, ca ett år efter starten, var jag rätt mätt på den processen. Det fanns mycket annat i Kulladal jag ville utveckla istället för att ta fram fler kulörer.

Vi började känna att paletten var komplett. Så vi låste den. Sista kulören att kvala in var nr 151.

Men, vi har inte helt kunnat hålla oss från att lägga till fler kulörer. Vi blandade till några “greiga” kulörer, samt en serie “funkiskulörer” (som fick nummer 31, 32, 34, 38, som alla anspelar på årtiondet som de inspirerats av).

I samband med att paletten blev spikad, runt 2021-22, bytte vi också färgleverantör till Ottossons. Det är en färg som ger bra resultat och som såväl kunderna som målarna gillar.

Där är vi idag, med en färgplalett med 21 kulörer, som alla är helt unika för Kulladal. Hittills har vi inte sålt färgen till någon annan än våra kunder. Men snart blir det kanske ändring på det! Vi har planer på att starta en webshop och då kommer kanske Kulladals färg, från Ottossons, finnas till salu.

(Men varför använder vi inte NCS-färger? Den frågan besvaras här.)

  Prenumerera på bloggen


  [utm_campaign_i][/utm_campaign_i]
  [utm_source_i][/utm_source_i]
  [utm_medium_i][/utm_medium_i]
  [utm_term_i][/utm_term_i]
  [utm_content_i][/utm_content_i]
  [gclid_i][/gclid_i]

  You may also like

  Leave a Reply