Hur hittar man producenter utomlands?

Kulladal har i nuläget snickeriproduktion hos tre olika snickerier – två av dem i Litauen och ett i Turkiet. Ibland får jag frågan: Hur hittar man snickerier utomlands? Det generella svaret har jag inte, men jag kan berätta hur vi gjorde. Här kommer ett par brokiga historier om hur det gick till.

Litauen

Det började hösten 2017, när vi var i uppstartsfas av Skandinaviska Shakerkök. Våra två första provkök till testkunder hade byggts av ett snickeri i Malmö, men processen var ärligt talat lite svajig. Kommunikationen med snickeriet kändes sådär, och dessutom ville de höja priserna rejält – 40% – något vi kände att det inte fanns utrymme för. Så vi började söka utomlands.

Vi hittade en ingång på Region Skåne, som berättade om ett europeiskt nätverk – EEN som hjälper företag inom EU med export/import. Själva förfarandet var rätt byråkratiskt: Vi skulle skriva en sammanfattning på vad vi letade efter, och handläggaren på Region Skåne skulle sedan distribuera informationen till sina utländska systerkontor runt om i Europa.

Jag hade inga större förhoppningar när vi inledde processen, men vi hade inget att förlora.

Det visade sig snart att EEN var en juvel! Vi fick väldigt bra hjälp av handläggaren och processen gick smidigt.

Vi lärde oss att det finns två huvudsakliga länder inom EU som har gott snickeriproduktion: Polen och Litauen. En handfull snickerier svarade på vår annons och skickade in ansökningar om att jobba med oss. Efter en första gallring hade vi kommit ner till två snickerier, båda i Litauen, som verkade kunna göra det vi var ute efter.

Båda snickerierna gick med på att tillverka varsitt provskåp, utifrån våra specar, som skickades till oss efter ett par veckor. Vår tanke var att välja ut ett av dem, men under processen mognade beslutet att jobba med båda.

Varför två snickerier istället för ett? Dels för att inte lägga alla ägg i samma korg, dels för att de båda snickerierna var (och är) rätt olika – deras styrkor och svagheter kompletterar varandra.

Snabbspolning fram till idag: Det ena av dessa båda snickerier jobbar vi med fortfarande och det andra bygger nästan alla kök åt min före detta kollega på Skandinaviska Shakerkök.

Idag jobbar vi med ytterligare ett litauiskt snickeri, som jag hittade på ett enklare sätt: Jag googlade. Så kan man också göra.

Turkiet

Vårt turkiska snickeri däremot, i Istanbul, är en väldigt annorlunda historia. Den började också under Skandinaviska Shakerkök-tiden, när vi ville utveckla en magnetlösning för våra skåpsluckor. Via Upwork fick jag kontakt med G, en driven entreprenör/ingenjör i Istanbul. Det blev många och långa diskussioner om hur magnetlösningen skulle utformas, men av olika anledningar blev den inte klar förrän en bit in i Kulladal-tiden (varför dessa magneter bara finns i våra Kulladalkök men inte i hos Skandinaviska Shakerkök).

När vårt ena litauiska snickeri brann ner en vårkväll 2021 så insåg vi att vi behövde fler korgar att lägga våra ägg i. Jag tog upp kontakten med G igen och frågade om han hade tips på snickerier. Under samma period sökte vi efter kontakter hos snickerier i Ryssland, Belarus och Ukraina – jag hade videomöten med flera av dem. Med facit i hand var det nog tur att det inte blev något av dessa.

Hursomhelst, G svarade att han inte kände till något snickeri, men att han kunde starta ett.

Nu två år senare inser jag vilken otroligt dålig idé det är att starta ett snickeri från scratch. Det finns så många fallgropar att falla i att det nästan är omöjligt, och att dessutom göra detta utanför EU – med all byråkrati det innebär – gör att jag verkligen inte kan rekommendera det till någon. Det är ett minfält.

Men det visste inte vi, så vi gick in i Istanbul-satsningen med full fart, och brände broarna bakom oss (läs: betalade en hel del i förskott).

Oj vilken resa det har varit. Vi har lärt oss massor. Otaliga saker har gått fel längs vägen, men alla problem har blivit lösta. Sedan en tid tillbaka är vi ute på andra sidan. Snickeriet i Istanbul levererar fantastisk kvalitet, och med hög produktivitet. De och vi har tillsammans satt upp en logistiklösning (egen lastbil) som funkar bra.

Kort sagt: Om vi inte hade tagit det ”dåliga” beslutet att satsa i Istanbul hade vi inte kunna växa och möta efterfrågan från våra kunder.

Ja, så gick det till! Maila mig gärna om ni har fler frågor eller funderingar kring hur vi jobbar!

Skrivmaskiner!

Till sist: Ni undrar ju: ”Vilken skrivmaskin har du skrivit utkastet till det här blogginlägget?” Glad att ni frågar! Jag skrev det på en Hermes Media 3 (denna!), och scannade sedan in texten med mobilen med hjälp av appen Prizmo Go. Och sedan redigerade jag texten i Simpletext i datorn.

Jag ska förresten starta en skrivmaskinsshop. Ja, det är smalt! Inget man bli rik på men kul ska det bli. Mer om det framöver!

  Prenumerera på bloggen


  [utm_campaign_i][/utm_campaign_i]
  [utm_source_i][/utm_source_i]
  [utm_medium_i][/utm_medium_i]
  [utm_term_i][/utm_term_i]
  [utm_content_i][/utm_content_i]
  [gclid_i][/gclid_i]

  You may also like

  Leave a Reply